Ξέφωτο

Information

This article was written on 07 Jan 2011, and is filled under Κριτική, Παπάρα.

Ανθελληνική η σαχλαμάρα;

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας στην Καθημερινή:

«Αίφνης, αυτοί που θεωρούν τον ανδρισμό (και όλα τα θετικά που
απορρέουν αυτομάτως εξ αυτού) ταυτόσημο του παντελονιού, και οι οποίοι
συνήθως δηλώνουν φανατικοί Ελληνες, συνειδητοποιούν ότι αμφισβητούν
την αρρενωπότητα και την «ερωτική ορθότητα» του μεγαλύτερου τμήματος
της ελληνικής ιστορίας; Θα αποδεχόταν ας πούμε ο κ. Παναγιώτης
Ψωμιάδης, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και οι λοιποί της
ελληνοαρρενοπρέπειας πως όσοι φορούσαν φουστανέλα ή χλαμύδα δεν ήταν
και τόσο μάτσο; Είναι σίγουροι ότι ο Καραϊσκάκης θα χαιρόταν αν
μάθαινε μεταθανατίως ότι λόγω της λερής φουστανέλας του, η
τεστοστερόνη του δεν βρισκόταν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα;
»

Βεβαίως το «εγώ φοράω παντελόνια» δεν αποτελεί κυριολεκτική ενδυματολογική περιγραφή, αλλά μια φράση με μεταφορική σημασία ―την οποία μπορείς να αποδώσεις κάλλιστα και σε κάποιον με φουστανέλλα.

Ψιλά γράμματα όμως για κάποιον που εντρυφεί στην νεοτάξ ημιμόρφωση.

Βεβαίως δεν μπορείς να εφαρμόσεις αναδρομικά μια έκφραση που αναφέρεται σε μια ιστορικά εντοπισμένη συνήθεια (π.χ. τύπο ένδυσης) σε προηγούμενη ιστορική εποχή που επικρατούσαν άλλες συνήθειες.

Ψιλά γράμματα, σάμπως ο θαμπωμένος από το κύρος της υπογραφής αναγνώστης θα καταλάβει τίποτις;

Βεβαίως την έκφραση δεν την ανακάλυψε ο Φαήλος π.χ., αλλά αποτελεί λαϊκή έκφραση από πολλών δεκαετιών ―και ουδείς από όσους την χρησιμοποιούν αμφισβητεί των «ανδρισμό» των φουστανελλοφόρων της ελληνικής ιστορίας, πράγμα που το καταλαβαίνει και ο τελευταίος χαχόλος.

Ψιλά γράμματα όμως για κάποιον που πρέπει να γεμίσει το 500ρι της στήλης του και δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα σοβαρό να γράψει σε μια χώρα που πάει προς τον γκρεμό. Έχουμε και εμείς τη δική μας ορχήστρα του Τιτανικού να παίζει τα βαλσάκια της.

Βέβαιως την εποχή της φουστανέλλας υπήρχαν αντίστοιχες εκφράσεις ―θα μπορούσε να ρωτήσει (μεταθανατίως) τον Καραϊσκάκη κάποιος για να τις μάθει ή να άνοιγε κάνα βιβλίο ιστορίας.

Ψιλά γράμματα όμως για έναν που βρήκε επιτέλους μια κουτοπόνηρη σαχλαμάρα να αρπαχτεί θεματικώς και σκοπεύει να την αρμέξει μέχρι τέλους.

2 Comments

 1. Γιάννης
  10/01/2011

  μια και ο πολιτικά ορθός μπουκάλας έφερε στο στόμα του τον καραϊσκάκη, ας δούμε τι έλεγε ο ίδιος ο καραϊσκάκης:

  «Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω θα μου κλάσουν τον πούτσο!»

 2. ioklitos
  23/05/2012

  Η απορία των Ευρωπαίων εταίρων για τα συμβαίνοντα στη χώρα μας νομίζω πως δεν περιορίζεται μόνο στις αδυναμίες συγκρότησης κυβέρνησης ικανής για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Εμένα μου προκάλεσε πραγματικά έκπληξη η ορκομωσία ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του κ. Παύλου Αποστολίδη.

  Ο κ. Παύλος Αποστολίδης το 2009 ως συνταξιούχος Πρέσβης ήταν Πρόεδρος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, ομόφωνα και κατά τρόπο κραυγαλέο, σύμφωνα με τα πρακτικά, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στο περιεχόμενο των ακυρωτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας υπ’ αριθ. 2023/2003, 73/2005, 3554/2005, 3555/2005, 2307/2008, 2308/2008 που δικαίωναν υπάλληλο. Και ας μη πει κανείς ότι δεν υπάρχει ευθύνη επειδή είναι γνωμοδοτικό όργανο, αφού, σύμφωνα με το νόμο, η ομόφωνη απόφασή του ήταν δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών, επομένως ήταν «εκτελεστή διοικητική πράξη» (αυτό ορίζει και η απόφαση 858/2011 του Σ.τ.Ε.).

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προδικαστική απόφαση παραδοχής που εξέδωσε με αριθ. 11949/09 τον Οκτώβριο 2010, αφού βεβαιώθηκε ότι πράγματι δεν υπήρξε συμμόρφωση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε το πολύ απλό ερώτημα στην Ελληνική Κυβέρνηση «Γιατί δεν τιμωρήθηκαν με τις ισχύουσες διατάξεις όσοι κρατικοί λειτουργοί δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. 2023/2003, 73/2005, 3554/2005, 3555/2005, 2307/2008, 2308/2008;». Δεν χρειαζόταν να μνημονεύσουν και το όνομα του συγκεκριμένου κρατικού λειτουργού μεταξύ των κρατικών λειτουργών στους οποίους αναφέρονταν, αφού αυτό προέκυπτε από τα σχετικά κείμενα.

  Και δεν είναι μόνο το … κακό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγόρησε τις συγκεκριμένες ομόφωνες ενέργειες του 2009 του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο ίδιο συμπέρασμα της μη συμμόρφωσης του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ στις προμνησθείσες αποφάσεις κατέληξαν στη συνέχεια και οι αποφάσεις 858/2011, 859/2011, 860/2011 και 861/2011 του Συμβουλίου Επικρατείας, τον πρόεδρο του οποίου έχει σήμερα την τιμή η χώρα να έχει Πρωθυπουργό.

  Ερωτάται: «Ο σημερινός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα ασκήσει την αρμοδιότητά του να συμβουλέψει με εγκύκλιό του τους λοιπούς κρατικούς λειτουργούς της χώρας μας να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας; Κανονικά έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;». Ή στην περίπτωση αυτή ισχύει το «Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»;

  Γιατί με τη μη συμμόρφωση των κρατικών λειτουργών στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και την ατιμωρησία των παραβατών, δεν δίνουμε μόνο την εντύπωση «μη σοβαρού κράτους». Προκαλείται και στο λαό το εύλογο ερώτημα αν όλοι οι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, ή αντίθετα μόνο ορισμένοι από αυτούς μόνο, συμφωνούν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που ο Πρόεδρός του Σ.τ.Ε. είναι και Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

  Και τέλος παρατίθεται το τηλέφωνο της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού (210 3681198) όπου όσοι αμφιβάλουν, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι από το 2009 μέχρι σήμερα κανένας Υπουργός Εξωτερικών, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο κ. Δρούτσας, ούτε ο κ. Σπύρος Δήμας δεν έχουν επιβάλει οιαδήποτε πειθαρχική ποινή, ούτε κάν επίπληξη, στα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου που ομόφωνα υπό τον κ. Παύλο Αποστολίδη αρνήθηκαν το έτος 2009 να συμμορφωθούν στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας 2023/2003, 73/2005, 3554/2005, 3555/2005, 2307/2008, 2308/2008. Και ούτε θα κάνει το παραμικρό στην κατεύθυνση αυτή και ο νέος Υπουργός Σπύρος Μολυβιάτης, αφού είδαμε ότι και στην προηγούμενη θητεία του στο ΥΠΕΞ (2004-2006) δεν έκανε απολύτως τίποτα σε ανάλογες περιπτώσεις. Επίσης μπορούν να επιβεβαιώσουν στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ (210 3683100) το γεγονός ότι «ακόμα και αν στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν τιμωρούν τους παραπάνω θύτες, περιορίζονται στο να απονέμουν στο θύμα της υπόθεσης το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικος».

  Y.Γ. Η προσθήκη όλων των παραπάνω στοιχείων και ιδιαίτερα των αριθμών των δικαστικών αποφάσεων θα σας δώσει τη δυνατότητα να επαληθεύσετε όσα αναφέρω.

Leave a Reply