Ξέφωτο

Information

This article was written on 26 Apr 2011, and is filled under Πολιτική.

Το δίκιο του Δ. Καζάκη

Προ ημερών ο οικονομολόγος Δ. Καζάκης αποχώρησε από τη “Συμβουλευτική Επιτροπή” της Κίνησης που ίδρυσε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με καταγγελίες για φαινόμενα φασισμού στην Κίνηση αλλά και υποκίνησή της από τις ΗΠΑ. Μαζί του αποχώρησε και ο ηθοποιός Σ. Ληναίος, με έναν πολύ λιγότερο θεατρικό τρόπο  είναι αλήθεια. Εξίσου θεατρική ήταν και η απάντηση του Μίκη στην αποχώρηση Καζάκη. Αλλά ο Μίκης είναι γνωστό ότι έτσι εκφράζεται.

Καμία από τις δύο καταγγελίες δεν στοιχειοθετήθηκε, έστω με ενδείξεις. Ωστόσο για την πρώτη, ας σημειωθεί ότι η διαδικτυακή παρουσία της Σπίθας έχει κάποια στοιχεία ακροδεξιάς ρητορικής. Σε αντίθεση με την πραγματική, μη διαδικτυακή, οργανωτική ζωή, όπου δεν συναντάμε κάτι τέτοιο – και εδώ μεταφέρω την εμπειρία μου από διάφορες “σπίθες” σε διάφορες πόλεις.

Ηταν θεμιτή η αποχώρηση Καζάκη; Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην πολιτική, ασφαλώς. Κάποιος σκηνοθετεί την αποχώρησή του από έναν χώρο, καταγγέλοντάς τον για συνεργασία με τον εχθρό – το σενάριο έχει παιχτεί πολλές φορές. Στην περίπτωση αυτή έχουμε (αντιφατική) καταγγελία για συνεργασία με δύο εχθρούς: και την ακροδεξιά και τις ΗΠΑ – δύο τουλάχιστον κατηγορίες ακροατηρίου (“αντιφασίστες” και συνωμοσιολόγοι αντιαμερικανοί) του Δ. Καζάκη είναι ικανοποιημένες.

Εχει πολιτική αξία ο Δ. Καζάκης; Ασφαλώς και έχει. Είναι ικανότατος στην εκλαϊκευση της επιστήμης του, είναι επίσης πολύ καλός στο να δίνει απλές λύσεις στο κοινό του. Ανεξάρτητα από το αν οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, ανεξάρτητα μάλιστα από το εάν ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν,  έχουν το πλεονέκτημα που έχει το άσπρο έναντι του μαύρου: καθιστά εαυτό διακριτό. Σε μία εποχή βομβαρδισμού από τεχνικές πληροφορίες κάτι τέτοιο διευκολύνει τον προσανατολισμό και αποτελεί συνεπώς σαφέστατο πλεονέκτημα.

Leave a Reply