Ξέφωτο

Information

This article was written on 30 May 2012, and is filled under Γενικώς.

Ο Σύριζα

1. Ο Σύριζα μπορεί να είναι αριστερό κόμμα, με κυρίαρχη ιδεολογική τάση την μηδενιστική του έθνους. Καλείται όμως εκ των πραγμάτων να παίξει το ρόλο εθνικού, φιλελεύθερου κόμματος που θα σταματήσει τον κατήφορο προς την πλήρη υποταγή.

2. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος γι αλλού κίνησε κι αλλού πάει. Το πλέον χτυπητό παράδειγμα, η δεκαετία του ’60 στην Ελλάδα, όπου ένα κόμμα παλαιοκομματικών αρχών και ανάλογου έμψυχου υλικού, με ένα ηγέτη που είχε βοηθήσει τους Αγγλους να απόκτήσουν τον έλεγχο της Ελλαδας είκοσι χρόνια νωρίτερα, ενσάρκωσε τις ελπίδες εθνικής ανάτασης και κοινωνικής αλλαγής ενός λαού.

3. “Δεν πάνε προς την Αριστερά για τα θολά της νερά“, γράφει ο Ν. Σεβαστάκης στην Αυγή, “αλλά γιατί, απλά, υποψιάζονται ότι μόνο η «αναταραχή του έλους», το συγκεκριμένο momentum μιας ανατροπής των καθιερωμένων ισορροπιών του έθνους μπορεί να γεννήσει κάτι καλύτερο“.

4. Οι αντιρρήσεις πολλές – άλλες εύλογες, άλλες καθαρά προπαγανδιστικές. Οι δεύτερες είναι συνήθεις στην κομματική αντιπαράθεση και δεν βρίσκω λόγο να μας απασχολήσουν εδώ, σε αντίθεση με τις πρώτες.

5. Τονίζεται φερ’ειπείν η απειρία των στελεχών – αν το ενστερνιζόμασταν ως επιχείρημα, καμμία κυβερνητική αλλαγή δεν θα ήταν ποτέ δυνατή. Και εξάλλου ο Σύριζα έχει μετεγγραφές από κυβερνητικά στελέχη του Πασόκ.

6. Επισημαίνεται ότι ο Σύριζα μπήκε μέσα σε λίγες μέρες σε κυβερνητική τροχιά, άρα δεν πρόλαβε να διαμορφώσει θέσεις και άρα ο ρόλος του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα του επέτρεπε να κατασταλάξει. Σωστό (με την επιφύλαξη ότι η πορεία του προς την εξουσία είχε αρχίσει πολλούς μήνες ίσως και χρόνια νωρίτερα). Ο πολιτικός χρόνος τρέχει όμως γρήγορα και δεν είναι τόσο ευγενής ώστε να σου αφήσει περιθώρια να το σκεφτείς· η δε δυναμική της στιγμής που επέτρεψε τη συγκρότηση του πόλου γύρω από το μεγάλο γκρουπούσκουλο που λέγεται Σύριζα μπορεί να μην υπάρχει σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές του Ιουνίου.

7. Ακούγεται ότι η κατάσταση είναι πολύ δύκολη κι ο Σύριζα δεν έχει στρατηγική. Λάθος. Η κατάσταση δεν είναι δύσκολη, είναι εξαιρετικά κρίσιμη – πρωτοφανώς κρίσιμη σε μεγάλο ιστορικό βάθος – για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος κι ο Σύριζα πιθανότατα δεν έχει στρατηγική (παρόλο που έχει αρκετά καλή τακτική). Ποιος έχει στρατηγική; Η κλεπτοκρατία; Γιατί η επιβίωσή της αποτελεί ισχυρότερη θωράκιση έναντι των κινδύνων που μας απειλούν; Γιατί ο εξευμενισμός της Γερμανίας είναι προτιμότερη λύση από την εκλογική αντίσταση;

8. Ο Σύριζα, τονίζεται, θα ήταν χρησιμότερος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ως μοχλός πίεσης στο καθεστώς. Πιθανόν να του επιτρέψει να αποσυντεθεί γρηγορότερα. Κι αν του επιτρέψει όμως να ανασυνταχθεί; Αυτήν τη στιγμή είναι τυφλωμένο ως λαγός μπροστά στον προβολέα κυνηγού.

9. Μία κυβέρνηση Σύριζα θα αποτύχει και η αποτυχία της θα οδηγήσει σε εκφασισμό. Σωστό, κατά 80% (τυχαίο νούμερο). Η αποτυχία μίας μημονιακής κυβέρνησης είναι εξασφαλισμένη κατά 100%.

10. Το μοναδικό ίσως που έχει σοβαρές πιθανότητες να επιτύχει: να λύσει μερικά στόματα, να σπάσει την ομερτά, να οδηγήσει στην κατάρρευση του – και με καπιταλιστικά κριτήρια – διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος ο Σύριζα το θέλει. Ακόμα όμως κι αν δεν το θέλει, θα αναγκαστεί να το πράξει για λόγους επιβίωσής του.

11. Το σίδερο στη βράση κολλάει.

5 Comments

 1. Γιάννης
  31/05/2012

  1-2. πρόσθετα παραδείγματα το αλβανικό και βουλγαρικό κομμουνιστικό κόμμα, που όταν πήραν την εξουσία έπαψαν να αισθάνονται το αλβανικό/βουλγαρικό κράτος ως αξιομίσητο όργανο του ταξικού εχθρού, στράφηκαν κατά μειονοτήτων γειτονικών νατοϊκών χωρών, και γενικότερα προώθησαν την εθνική ομογενοποίηση των χωρών τους.

  3-7. η κριτική προς το σύριζα είναι επιεικής. και πολύ χειρότερα να του προσάψει κανείς, πάλι δίκαιο έχει. αλλά το χειρότερο είναι καλύτερο του χείριστου, και συνεπώς σχετικό.

  6-8. πράγματι, δεν υπάρχει περιθώριο. και μία μέρα να γίνει κυβέρνηση συνασπισμός μνημονιακών κομμάτων θα περάσει νόμους οι οποίοι θα είναι αδύνατο ή αδιάφορο να ακυρωθούν μετά την καταστροφή. και απώλεια της εξουσίας θα σημάνει αναίρεση της λογικής “εθνικοποίησης” κι επιστροφή στις τροτσκιστικές αντιλήψεις του 3%: αυτές θα αντιμετωπίσουν τη χρυσή αυγή;

  9. έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η ακροδεξιά θα ενισχυθεί έτσι κι αλλιώς. είναι προτιμότερο να προηγηθεί αυτής της ενίσχυσης μια μνημονιακή κυβέρνηση ή μια αντιμνημονιακή;

 2. εξαποδώ
  31/05/2012

  Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι τι εκλογική θέση θα καταλάβει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα τη διαχειριστεί αλλά ότι αυτή τη στιγμή, της μεταπολίτευσης καταρρέουσας, συντελούνται βίαιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό οι οποίες δεν έχουν κατορθώσει να στηριχτούν ακόμα σε αντίστοιχες μετατροπές σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας/κινημάτων έτσι ώστε να αντιστοιχούν στις οξυμένες ανάγκες του λαού και της χώρας. Αν αυτό τώρα δεν φαίνεται και τόσο προβληματικό, θα γίνει επικίνδυνο όταν και αν υπάρξει πολιτική ηγεσία που θα επιδιώξει να συγκρουστεί με τις μνημονιακές πολιτικές και τους ντόπιους υποστηρικτές και κυρίως ξένους επικυρίαρχους. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας σύγκρουσης θα είναι τόσο σκληρά που αν δεν υπάρξουν πλειοψηφικές κοινωνικές δυνάμεις που θα στηρίξουν με οργανωμένο και συνειδητό τρόπο μια συγκρουσιακή γραμμή της πολιτικής ηγεσίας, τότε δεν μπορώ να φανταστώ τα επακόλουθα… Και δεν θέλω.

 3. Ντάμπτυ-Χάμπτυ
  31/05/2012

  Η δική μου οπτική είναι πολύ διαφορετική.

  Είναι προφανές ότι το ‘σύστημα-ΠΑΣΟΚ’ ποντάρει τα χίλια στον Τσίπρα. Βγήκε σήμερα ο Λιβάνης και λίγο-πολύ είπε ότι τον στηρίζουν ακόμα και οι Αμερικάνοι, για να διασκεδάσει τους φόβους και την ανασφάλεια που εκφράζεται διάχυτη από τα γκάλοπ (και από τους ψηφοφόρους του) στην περίπτωση που ο με ΣΥΡΙΖΑ βγεί πρώτος.

  Βλέπουμε ότι το ‘σύστημα-ΠΑΣΟΚ’ προβαίνει σε μια τακτική καμμένης γής. Ποντάρει φούλ στον Τσίπρα σε μια στιγμή που ούτε ο ίδιος θέλει να βγεί πρώτος, ούτε οι ψηφοφόροι του, με διάφορους σκοπούς. Κυριότερος, να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο μέσα σ’ ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας και αναταραχής. Αυτό το υπόβαθρο έχουν οι όψιμες αγάπες των σαπιοπασόκων και το φλέρτ με τον ‘ριζοσπαστισμό’.

  Δεν είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί αυτά κανείς. Θα πρέπει όμως να παραμερίσει τον αντικατοπτρισμό που δημιουργεί η ολική αποπληξία της Νέας Δημοκρατίας, και οι άθλιες παρεμβάσεις της Ντόρας (που είναι λες και βγήκε από λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα), οι οποίες από μόνες τους δίνουν αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι είναι αμείλικτοι και έχουν εγκληματίσει κατά συρροήν εναντίον της χώρας και του ελληνικού λαού, και ετοιμάζονται να παίξουν το τελευταίο μεγάλο κόλπο -μια έξοδο από την εξουσία μέσω μιας τακτικής καμμένης γής, που θα διασώσει τους ίδιους και θα περισώσει τα κέρδη τους

  Εντούτοις, και πέρα από αυτό, η πραγματικότητα παραμένει:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δομή ρεύματος εξουσίας. Έχει δομή κόμματος διαμαρτυρία που διασταυρώνει στο εσωτερικό του διαφορετικά ρεύματα της αριστεράς. Αν αυτό το σχήμα κυβερνήσει, θα ζήσουμε μια επανάληψη της αρχετυπικής βαβέλ.

  2. Η στήριξη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ναρκοθετεί το εγχείρημα της ‘αριστερής διακυβέρνησης’. Οι απατεώνες, τυχοδιώκτες και κλέφτες που σε στηρίζουν σήμερα, διαθέτουν μια χαρά μηχανισμούς μέσα στο κράτος και τα ΜΜΕ, και θα κάνουν μια χαρά το παιχνίδι τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζει τον κυκεώνα της διακυβέρνησης. Εδώ το έκαναν μια χαρά στο εχθρικό περιβάλλον της δεξιάς ‘επανίδρυσης του κράτους’, δεν θα το κάνουν τώρα;

  3. Δεν υπάρχει σαφές πρόγραμμα για την ‘αριστερή διακυβέρνηση’, ούτε υπάρχει ιδεολογική, οργανωτική και κοινωνική συνοχή στο ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντέξει το σοκ της ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών. Εδώ μπροστά στην ευθύνη που δημιουργεί η προεκλογική δυναμική και μόνο τα έχουν παίξει και παραμιλάνε, την μία μέρα λένε το Α, και την άλλη το Β, μέσα σ’ ένα κλίμα που ο καθείς λέει ό,τι του κατεβαίνει, φαντάσου να γίνουν κυβέρνηση.

  4. Η λογική του συγγραφέα, είναι μια λογική του τύπου ‘να πιάσουμε τα καλώδια με γυμνά χέρια για να δούμε αν έχουν ρεύμα’΄. Δεν συνίσταται σε χώρες που τρεκλίζουν, σε κοινωνίες που κλυδωνίζονται. Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε.

  5. Οι πλατείες ήταν πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος δεν θέλει διαιρέσεις αριστερά, δεξιά, θέλει πατριωτικό, δημοκρατικό ριζοσπαστισμό σε προοδευτική βάση. Το αίτημα εκφράστηκε πέρισυ. Ο γεροτυφλοπόντικας σκάβει. Ο σπόρος που έριξαν οι αγανακτισμένοι θα καρπίσει αργά ή γρήγορα. Όλος ο κόσμος κατά βάθος γνωρίζει ότι έχουμε μπεί σε συνθήκες παρατεταμένου πολέμου μ’ ένα κατεστημένο τα πλοκάμια του οποίου ξεκινούν από τη διπλανή πόρτα και καταλήγουν στα σαλόνια της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Στο βάθος όλοι ξέρουν ότι τα ‘ή τώρα ή ποτέ’ και τα ‘γιούρια στα παλιούρια κι όποιον πάρει ο χάρος’ είναι στην πραγματικότητα πυροτεχνήματα και πιστολάκια με κομφετί. Γι’ αυτό και η ψήφος που δίνουν, είναι ψήφος αναμονής, ψήφος -απάγγειο. Που φαίνεται αυτό; Φαίνεται ότι ανεξάρτητα από τι ψηφίζουν όλοι, θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το λένε όλα τα γκάλοπ. Φαίνεται επίσης, στο γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν βγάζει τα Χριστούγεννα.

  Τα λοιπά είναι ένας ‘επικοινωνιακός θόρυβος’ ο οποίος αρχικά προκλήθηκε από το ‘πόκερ του Τσίπρα’ (και έδωσε γρήγορα αποτελέσματα καθώς τον εκτόξευσε δημοσκοπικά), και αργότερα πέρασε στα χέρια άλλων, ανώτερων στρατηγείων και πλέον ικανοποιεί ανάγκες ενός ‘πολέμου θέσεων’ που ασκεί η πασοκική λερναία ύδρα…

 4. tsusvag
  31/05/2012

  Ο ΣΥΡΙΖΑ μακάρι να είχε εστω και λίγη από τη συγκρότηση που είχαν τα βαλκανικά κομμουνιστικά κόμματα των μέσων του προηγούμενου αιώνα, δεν την έχει όμως. Για μένα το πολύ επικίνδυνο δεν είναι το τι λένε οι διάφορες συνιστώσες, αυτές σε ένα μαζικό πλειοψηφικό ρεύμα θα χαθούν πολύ γρήγορα, με φοβίζει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν πια μαζικά και με σχέδιο πια όλο το ΠΑΣΟΚ. Άκουγα το πρωί την Κατσελη, όταν της είπες η δημοσιογράφος “ελπίζω τώρα να τα καταφέρετε καλύτερα” απάντησε “εγώ όπου και αν ήμουν προσπαθούσα για το καλύτερο”. Τα λέει αυτά η Κατσελη η αρχιτεκτόνισσα του “λεφτά υπάρχουν” η πιο κολλητή συνεργάτης του Γιωργάκη μέχρι πριν 1,5 – 2 χρόνια. Είδατε φαντάζομαι και την προσχώρηση των 127 Πασόκων, οι περισσοτεροι Πασπίτες, στο ΣΥΡΙΖΑ προχθές, έχουν όλη την ομάδα του Άκη μέσα, έχουν και το Λίβανη και τον Λαλιώτη σε ρόλο άτυπου συμβούλου. Τι άλλο; Θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πλυντήριο του παπανδρεικού ΠΑΣΟΚ. Και το χειρότερο οι ανοϊκοί ψηφοφόροι του Πασοκ αυτοί που ψηφιζαν Αντρέα για να κάνει την Αλλαγή, Σημίτη για να μας κάνει Ευρωπαίους και Γιωργάκη γιατί “λεφτά υπάρχουν” τωρα είναι ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι “αντι-μνημονιακοί”.
  Αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως είναι τώρα, οι Πασόκοι θα βρουν τρόπο να μπουν πάλι στα κόλπα (λες και έφυγαν και ποτέ), αν βγει δεύτερο θα επιχειρήσουν να ελέγξουν πιο πολύ το κόμμα και αν δεν τα καταφέρουν μην αποκλείεται όλοι οι Πασοκογενείς να φύγουν συντεταγμένα από το ΣΥΡΙΖΑ, απακαθαρμένοι από τις αμαρτίες του παρελθόντος, και να φτιάξουν νέο χώρο γνήσιο αντρεοπαπαντρεϊκό και όχι ιμιτασιον σαν αυτό που παλέυει ο Τσίπρας.
  Αυτοί οι αλήτες οι Πασόκοι, και οι κυρίως συγκεκριμένοι οι εκφραστές του Αντρέα, οι φίλοι του Άκη, οι συνεργάτες του Λαλιώτη και του Λιβάνη, αυτοί που κατέστρεψαν πιο πολύ από όλους τη χώρα, τουλάχιστον είχαμε την ικανοποίηση, ότι μπορεί να κατέστρεψαν τη χώρα, αλλά το Πασοκ μας τέλειωσε και να σου τώρα οι πονηροί, εκμεταλλευόμενοι τις βλακείες του Αλέξη, ετοιμάζονται να επανέλθουν στο προσκήνιο. Αυτό δεν είναι κόμμα, κατσαρίδα ότι και να της κάνει δεν ψοφά με τίποτα.
  Εδώ και τώρα αποπασοκοποίηση της χώρας, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της νέας πολιτιστικής επανάστασης.
  Υ.γ. και ακούω αυτό τον γελοίο τον Κακλαμάνη που λέει στο ραδιόφωνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι επικίνδυνος επειδή ο καθηγητής Β. Αγγελόπουλος στη δίκη της 17Ν πήγε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Οι δεξιοί του Σαμαρά και μόνοι τους να κατέβαιναν στις εκλογές δεύτεροι θα έβγαιναν.

 5. Herr K.
  05/06/2012

  Γιάννη,
  πράγματι αυτό (απάντηση στο σ. 9) είναι ένα καίριο ερώτημα.

  Εξαποδώ,
  φυσικά είναι σημαντικότερη η κοινωνική στήριξη από την εκλογική, δεν αντιλέγω. Το δίλημμα είναι “σύγκρουση χωρίς κοινωνική στήριξη” ή “σύγκρουση όταν ωριμάσουν οι συνθήκες”. Ουτε εδώ ξέρω την απάντηση.

  Νταμπτυ,
  – σημείο σου 4: κι αν τα καλώδια σφίγγοντια γύρω από το λαιμό μας σιγά – σιγά;
  – “Ο σπόρος που έριξαν οι αγανακτισμένοι θα καρπίσει αργά ή γρήγορα”. Μπορεί να έχεις δίκιο. Μπορεί και το αργά να είναι πολύ αργά.

  tsusvag,
  το βαθύ Πασόκ θα επιζήσει μετά από πυρηνικό πόλεμο, όπως φαίνεται.

Leave a Reply