Ξέφωτο

Information

This article was written on 16 Oct 2010, and is filled under Γενικώς, Κοινωνία, Πολιτική.

Οι εκλογές και το μνημόνιο

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Οικονομίας», το μόνο που μένει για να «κλειδώσει» η συμφωνία τριετούς, τουλάχιστον, παράτασης του μνημονίου δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να δεχθεί και επίσημα η Γερμανία να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει την άνοιξη, αφού πρώτα η κυβέρνηση πείσει το Βερολίνο ότι είναι σε θέση:

1.      Να ξεπεράσει τους εσωτερικούς πολιτικούς κινδύνους ανατροπής των σχεδιασμών. Δηλαδή, να «επιβιώσει» χωρίς σοβαρά πολιτικά «τραύματα» από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν να διαγνώσουν αν κερδίζει δυναμική η «αντιμνημονιακή» πλευρά του πολιτικού συστήματος, στην οποία –δυστυχώς για τους πιστωτές της χώρας- μετέχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

και επίσης

«Το ερώτημα, βεβαίως, που τίθεται για ποιο λόγο οι κοινοτικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η μια πιθανή απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο κ. Ζιν, όταν τον ρώτησαν γιατί δεν συνδυάστηκε η διάσωση της Ελλάδας με την τρόικα για το Μνημόνιο και το πακέτο των 110 δις ευρώ. Το μέτρο αυτό, είπε, αποκλείστηκε, γιατί θεωρήθηκε ότι θα αποτελούσε ηθικό κίνδυνο (moral hazard), δηλαδή μια «πρόκληση» και σε άλλες χώρες να αφήσουν το έλλειμμα και το χρέος τους να εκτροχιαστεί. Αυτή η εκδοχή συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «βασανιστεί» αρκετά, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.»

(από sofokleous10.gr)

Αυτές οι εκλογές, εντέλει, δεν είναι δημοτικές…

Μετά απ’ όλα αυτά, για μένα προσωπικά, άκυρο το άκυρο που ετοίμαζα. Θα ψηφίσω «αντιμνημονιακά»…

Χάμπτυ-Ντάμπτυ


One Comment

  1. Herr K.
    16/10/2010

    (Ψινάκη και ξερό ψωμί – αχ, πατρίδα, πόσο πιο χαμηλα θα μας κανεις να πεσουμε)

Leave a Reply